„A jogászból kicsit közgazdász, a közgazdászból kicsit jogász válik.”

fdsafdsa
fdasfdsa

E heti interjúnkat Dr. Kovács Erikával, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Békéltető Testületének elnökével készítettük, aki a Pénzügyi Jogi Akadémia programsorozatunk megálmodója, témafelelőse, előadói bázisunk oszlopos tagja.

 

Jogi egyetemi tanulmányait az ELTE-n folytatta, 1986-ban végzett, majd jogi szakvizsgát és külkereskedelmi, majd bankszakjogászi vizsgát tett. 2001 márciusától a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójaként a Jogi Igazgatóságot vezette 2007 végéig. Előtte és utána különböző kereskedelmi bankokban töltött be vezető jogtanácsosi pozíciót. 2014-től – visszatérve a Magyar Nemzeti Bankba – a Pénzügyi Békéltető Testületet elnöke. Jelenleg több hazai egyetemen oktat, képzés szakmai felelősi szerepben is tevékenykedik.

 

Erika, immár negyedik éve vállalsz nagyszabású feladatot a fiatal generáció pénzügyi, tőkepiaci ismereteinek megalapozásában, bővítésében, többek között a Magyar Nemzeti Bank szerepének, feladatainak és a pénzügyi szektor egésze működésének, folyamatainak bemutatásával a Pénzügyi Jogi Akadémia nevű programsorozatban. Ezúton is köszönjük együttműködésed a társadalmi szerepvállalás és hasznos cél érdekében.

 

Ugorjunk vissza néhány mondat erejéig a kezdetekhez: Amikor programunk megálmodójaként és témafelelőseként első alkalommal megkerested előadói felkérésekkel az érintett területek jeles szakértőit és összeállítottad a kurzus tervezett tematikáját, emlékszel még, milyen fogadtatásban részesült a kezdeményezésed?

Igen, nagyon jól emlékszem! Egy oktatói megbeszélést hívtam össze 2019 tavaszán, ahová nemcsak a felkért oktatókat hívtam meg, hanem két egyetem jogi kari dékánját is, dr. Szikora Veronika dékán asszonyt Debrecenből és dr. Csák Csilla dékán asszonyt Miskolcról. A képzés szakmai programja akkor már készen állt és természetesen minden oktatóval beszéltem róla az értekezlet előtt. Mindenki azonnal igent mondott a felkérésre. A kollégák nagy örömmel fogadták a kezdeményezést és maximálisan egyetértve a szándékkal is, támogatásukról biztosítottak. Mindenki – a mai napig is – díjazás nélkül tartja az előadásait, megtiszteltetésnek érzi, hogy előadóként hozzájárulhat a fiatalok képzéséhez.

A két dékán asszony az értekezlet után két héten belül és egymástól függetlenül telefonon megkeresett, és mindketten ugyanarra tettek javaslatot, hogy építsünk rá erre a képzésre egy úgynevezett pénzügyi posztgraduális képzést. Így született és indult útjára a Debreceni Egyetemen a jogi szakokleveles pénzpiaci szakember, a Miskolci Egyetemen pedig a pénzpiaci szakjogász képzés. Egy évvel később a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara is csatlakozott ehhez a lehetőséghez, most pedig azon dolgozunk, hogy egy új, felügyeleti tárgyú szakképzést szervező egyetem is partnerünk lehessen negyedikként. Aki ugyanis az Akadémia végeztével sikeres vizsgát tesz, erről tanúsítványt kap és valamilyen kedvezményt kaphat bizonyos pénzügyi tárgyú szakképzésekben, ha oda jelentkezik. Erről részletesen tájékoztatjuk az évkezdéskor a beiratkozott hallgatókat minden évben.

 

 

Azóta változott-e bármi mind hozzáállásban, mind motivációban, célkitűzésben a szemedben? Mi volt a kiinduló cél és az mennyiben változott?

Semmi nem változott, csak folytatódik és reményeink szerint egyre szélesebb körben terjed. Egyrészt évente átlagban 100 körüli hallgató jelentkezik és jár a képzésre, szeptemberben indul a negyedik évfolyam. Másrészt a motiváció csak erősödik mindenkiben, így bennem is, látva a folyamatos érdeklődést. Nagyon örülök annak, hogy az újabb évfolyamra sokan azért jelentkeznek, mert kolléga, diáktárs, barát, ismerős, vagy rokon járt egy korábbi évfolyamra és nagyon dicsérte azt, ezzel is ajánlva a képzést.

Ez a képzés abból a célból jött létre, hogy átfogó képet adjon a fiataloknak a pénzügyi szektor egésze működéséről és kedvet csináljon nekik ahhoz, miután a működés alapvető elemeit megismerték, hogy a későbbiekben ilyen irányú szakmai képzést keressenek és végzettséget szerezzenek, és hogy a pénzügyi szektor valamely területén dolgozzanak.

A szakmai programon eddig nem változtattunk, az első három év ugyanazokkal a témákkal és előadókkal zajlott. Most, a 2022/2023-as tanévben módosítottunk a tematikán, mert időközben olyan újdonságok jelentkeztek a pénzügyek területén, amiről érdemes beszélni e képzés keretei között, ilyen például a digitalizáció, az informatikai felügyelés, a kiberbiztonság kérdése a pénzügyi szektorban, a zöld pénzügyek, az arany szerepe stb. Ezekről mind lesz szó a szeptemberben induló negyedik évfolyamra jelentkezőknek.

 

 

Te magad jól ismered azt a jelentős terjedelmű pénzügyi szakmai joganyagot, amit részben Te oktatsz le a program keretében, részben szakfelelősként összeállítasz. Hogyan készülsz? Mi jár a fejedben, amikor a fiatal generáció pénzügyi és tőkepiaci ismereteinek bővítésén, illetve saját munkatapasztalataid átadásán dolgozol?

A pénzügyi tárgyú joganyag gyorsan változik és mindig vannak újdonságok benne. A képzésnek nem célja ugyan a hatályos joganyag oktatása, de az igen, hogy naprakészek, aktuálisak legyünk és arról is beszéljünk, ami a pénzügyi szektorban éppen aktuális. Ezért is volt időszerű idén a szakmai program áttekintése és részleges módosítása. Cél volt az is, hogy szemléletesebbé tegyük azt, ami elhangzik a kurzuson, így tervezzük oktatófilmek vetítését is. Az Aranyvonat című alkotás biztosan belekerül a programba. 2022. március 15-én megnyílt a Pénzmúzeum, azt is szeretnénk bemutatni a fiataloknak.

 

 

Pontosan milyen szakmai témában számíthatnak Tőled oktatásra leendő résztvevőink?

Ebben a képzésben én is arról beszélek, amivel foglalkozom, csakúgy, mint a többi oktató. Idén is lesz szó a pénzügyi vitarendezésről és ezáltal a pénzügyi fogyasztóvédelem kérdéséről. Ennek a képzéssorozatnak szerintem legnagyobb értéke az, hogy minden oktató arról a témáról beszél, amit a gyakorlatban, a munkájában végez, így lesz hiteles, amit mond és nem utolsó sorban gyakorlatias.

 

 

Mi motivált és most mi motivál Téged abban, hogy bemutasd a munkádat, oktass és bevonj további oktatókat és a jegybanki működés és kapcsolódó feladatok, az alternatív vitarendezés és a PBT szerepkörének bemutatása mellett, a tőkepiacot ismerő szakértőkkel együttműködésben megoszd munkatapasztalataidat az érdeklődő hallgatókkal?

A képzés egy hiánypótló képzés is egyben. Sajnos az egyetemeken például a pénzügyi jogi oktatás keretében nem nagyon van módjuk a hallgatóknak a versenyszféra pénzügyeivel megismerkedni, nem látják annak gyakorlatát, a meglehetősen terjedelmes joganyagban nehezen tudnak eligazodni. Ebben segít a képzés. A kollégákat előadóként annak szellemében válogattam össze, hogy mely szakterületeken dolgoznak, jogászok-e vagy közgazdászok. Mást és máshogyan mond el egy jogász például a pénzforgalomról, mint egy közgazdász. A pénzügyi szakma szépsége többek között abban is rejlik, hogy jogászok és közgazdászok együtt dolgoznak, egymás fejével is próbálnak gondolkodni és az idők folyamán a jogászból kicsit közgazdász, a közgazdászból kicsit jogász válik.

 

 

Milyen visszajelzéseket tapasztaltál az évek során a programmal, illetve előadásaiddal kapcsolatban? Gondolok tudatosan például korábbi hallgató interjúalanyomra, aki a következőképpen emlékezett vissza Rád: „Kovács Erika asszony, a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke megteremtette számunkra a nagyra értékelt családias légkört, ezáltal belsőségessé téve ezt a szakmai programot. Hálásak vagyunk neki azért, hogy egyfajta gondoskodó mentorként viszi velünk, és nekünk a képzési alkalmakat.

Eddig csak pozitív visszajelzések jutottak el hozzám, szerencsére. Egyetlen dolog volt, az online képzés, ami nekem sem tetszett és nyilván a hallgatók is szóvá tették, de a járványhelyzetben más lehetőségünk nem volt. Remélem, az előttünk álló tanévben visszatérhetünk a személyes részvételhez. Ráadásul az órákat az új felügyeleti központban, a Krisztina körút 6. szám alatti épületünkben valósíthatjuk meg, ahol a Pénzmúzeumunk is helyet kapott. Valóban családias tud lenni a légkör, ha személyes találkozás van. Edéddel is megvendégeljük a hallgatókat és a szünetekben lesz módjuk kötetlen beszélgetésre is egymással és az oktatókkal is. Örömömre szolgál, hogy ezáltal korábban is sok személyes barátság kötődött. Bár tervezzük felajánlani az előadások online követését is, főleg a nem budapesti hallgatóink számára, ha az kényelmesebb, de én leszek a legboldogabb, ha újra személyesen találkozhatunk.

 

 

Mi lenne a Te személyes üzeneted, összefoglaló gondolatod leendő program hallgatóink irányába? Miért érdemes csatlakozni képzésünkhöz? Milyen aspektusban képvisel hozzáadott értéket a programunk, mivel gazdagodik az, aki beiratkozik a következő évfolyamunkra?

Üzenetem, hogy egyedülálló lehetőséggel élhetnek mindazok, akik bennünket választanak! Egy csodálatos környezetben és a legképzettebb előadókkal ismerkedhetnek a pénzügyekkel úgy, ahogyan sem az egyetemen, sem más képzőintézményeknél nem. Kár lenne kihagyni!

 

Elnök asszony, kedves Erika, köszönjük szépen a lehetőséget erre a beszélgetésre. Bízunk benne, hogy a jövőben is számíthatunk rád, mint előadónkra, és a továbbiakban is ilyen nagy beleadással és gondoskodással koordinálod Pénzügyi Jogi Akadémia programsorozatunk sorsát.