„..Az utóbbi években robbanásszerű a compliance iránti érdeklődés!”

Hallgatóink többségének nem kell bemutatnunk Bácsfalvi Andrást, a compliance területen dolgozó kollégák pedig biztosan ismerik munkásságát, a compliance területen elért sikereit, eredményeit. András 5 éve a BIB Compliance és AML témáinak szakmai felelőse is. Az együtt kialakított kurzusok minden évben nagy népszerűségnek örvendenek. Andrással a compliance iránti szenvedélyéről, törekvéseiről és magáról a szakterületről beszélgettünk.

 

Bár sokan ismerik a neved, mégis mondanál pár szót magadról azoknak, akik eddig nem találkoztak veled. Hogyan kerültél a compliance pályára? Mi inspirált?

A Corvinus Egyetemen végeztem közgazdászként, mégis IT területen helyezkedtem el, először az SAP-nál, majd a TATA-nál, végül Bécsben az Ersténél. 2009-ben hazajöttem, és 2010-ben találkoztam először a compliance-szel mint új kontroll funkcióval. Egyből azt éreztem, hogy ez végre az, ami nagyon érdekel. Ennek hatására kezdtem el tudatosan építeni a compliance tudásomat és párhuzamosan a karrieremet. Egy állami hatóságnál kezdtem – amiről a későbbiekben kiderült, hogy hasznos, mi több: erős kezdést jelentett. Ott ismerkedtem meg a csalástípusok kivédésének alapjaival, logikájával, a pénzmosás-megelőzéssel és a terrorizmus finanszírozás elleni küzdelemmel. Utána jött az EXIM, ahol én hoztam létre a compliance területet. Azóta más bankban és multinacionális vállalatnál is építettem és vezettem compliance szervezetet és rendszert. Talán már nem szerénytelenség, ha compliance szakembernek mondom magam.

Valójában 8-10 éve van jelen a compliance mint önálló szakterület. Korábban nagyon kevesen tudták, hogy pontosan mi is a compliance.

Magyarországon 15-20 éve indult a compliance. Jellemzően amerikai tulajdonú intézményeknél jelent meg elvárásként, de akkor még úgy volt, hogy valamelyik jogásznak azt mondták, hogy egyéb dolgai mellett lássa el a compliance feladatokat is. Mint önálló, felelős szakterület akkoriban még ismeretlen volt, a törvényi háttér kidolgozása is abban az időben indult. Akkoriban én magam is autodidakta módon – az angol és német nyelven elérhető összes szakkönyv elolvasásával – kezdtem építeni a tudásomat. Különösen jó érzés azt tapasztalni, hogy az utóbbi években robbanásszerű a szakterület iránti érdeklődés! Az időközben kodifikált compliance tudás szó szerint naponta bővül.

Mondanál pár szót arról, hogy mit csinál egy compliance officer, egy ezen a területen dolgozó szakember? Mik a fő feladatok? Hogyan írnád le röviden ezt a munkakört?

A compliance önmagában „megfelelést”, „megfelelőséget” jelent, de ez önmagában nem adja vissza a feladat valós szakmai tartalmát, ha például „megfelelőségi területként” fordítjuk le. Azt tartom hasznosnak, ha a pénzintézetek irányából indulunk ki, mert a compliance kultúra rendszerint a pénzintézeteknél a legmagasabb. A pénzintézeti compliance terület foglalkozik pénzmosás-megelőzéssel, sok esetben csalásmegelőzéssel, ezenkívül fogyasztó- és adatvédelemmel, és tőkepiaci compliance-szel is. A tőkepiaci compliance alatt elsősorban a bennfentes kereskedés és a tiltott piacbefolyásolás megakadályozása értendő.  Ide – mármint a compliance által menedzselt témák közé – tartoznak még az úgynevezett core compliance feladatok: az összeférhetetlenségi helyzetek kezelése, az etikus vállalatirányítás elősegítése, az etikai kódex, valamint az etikai forródrót működtetése, tehát az úgynevezett whistleblowing policy kezelése. Ezek egy compliance terület fő témái. A terület fontosságáról sokat elmond, hogy a belső ellenőrzéssel ellentétben, amely – némiképpen leegyszerűsítve – utólag ellenőriz, a compliance a banki belső folyamatok részét képezi, tehát beépült a napi operatív napi működésbe. A compliance egyértelműen kontroll terület, amely nem utólagos, hanem folyamatos kontrollt biztosít úgy, hogy közben állandó támogatást is biztosít nyújt a döntés-előkészítésben a kontrollált területek számára. Az üzleti területek oldaláról megvilágítva: az üzleti területekről érkező különböző igényeket, folyamatokat a compliance a megfelelő megoldásokkal támogatja.

Nagyon sokrétű a munkátok, és elég izgalmasan is hangzik. Biztosan, hogy nem unatkoztok.

Igen. Az izgalmakat fokozza – és én ezt a munkám egyik szépségének tekintem – hogy például a   pénzintézeti compliance két irányból is folyamatos nyomásnak van kitéve. Az egyik irány a bank üzleti területe, aki azt hangoztatja, hogy a „compliance-es kolléga túl merev, és semmit nem enged”. Ezzel egyidőben a másik irány a Felügyelet, aki meg azt mondja, hogy „túl sokat enged maga a compliance”. Így állandó „élmény”, hogy a compliance munkája, döntése az üzlet oldaláról túl kemény, a Felügyelet oldaláról pedig túl puha. Mindenki megnyugtatására és összegezve: a compliance feladata az, hogy az üzleti igényeket megértve, a törvényi lehetőségek mozgásterének ismeretével, az ügyfeleknek is a létező legjobb megoldásokat biztosítva, a legnagyobb elégedettséggel járó megoldásokat irányozza elő, mind profit, mind felügyeleti, mind ügyfél oldalról.

Jelenleg van nagyobb kihívás, top téma, ami aktuálisan a compliance-t terheli. Szinte minden területet érint most az ESG. Compliance területen érezni már a hatását?  

Kezelendő – még mindig felfutó ágban lévő – problémaként kell kiemelnem a pénzmosás-megelőzést. Szükséges és egyértelmű a Felügyelet szigora ezen a területen. Ez állandó versenyfutás az idővel, versenyfutás a törvénytelenségeket elkövetőkkel. Sok a jó eredmény, sok a napi munka, és a digitális technológiák további erősödése okán sok feladat látszódik a jövőre is. Hogy csak kettőt említsek: a fintech cégek és a kriptovaluták compliance szempontból nagy feladatot jelentenek.

Ki kell emelnem a Fraud-ot, a pénzügyi csalások valamennyi változatát. A pandémia alatt erősödött az online életünk, de nemcsak mi költöztünk a webre, hanem a csalók is. A weben leselkedő csalások száma és sokszínűsége folyamatosan nő.

Kiemelendő továbbá a fogyasztóvédelem és a tőkepiaci compliance szerepe is. A fogyasztóvédelem feladata, hogy minden szolgáltatótól megkövetelje – de egyben támogassa is őket abban – hogy a lehető legteljesebb módon tájékoztassák ügyfeleiket. Egyre több a tőzsdén jegyzett cég, a tőkepiaci compliance feladata a bennfentes kereskedés lehetőségének kizárása.

Az ESG fontos és egyre fontosabb lesz. Az ESG-ből a „G”, mint „Governance” a compliance terepe. Az ESG megfelelés kikényszerítése mindenképp elengedhetetlenül fontos a jövőnk szempontjából. Hiszem, hogy a jövő vagy fenntartható lesz, vagy nem lesz.

Ha compliance-ről beszélgetünk, a neved szinte mindig felmerül, sokan ismernek. Gondolom pont amiatt is, mert a hazai compliance alapok kialakításában nagy szereped volt.

Ezt jó hallani. Talán azért lehet ez így, mert én ott voltam, itt vagyok viszonylag a kezdetek óta. Magamon kívül 3-4 kollégát tudnék mondani, akik ilyen régi motorosok, mint én vagyok, esetleg a különbség az, hogy én nagyon aktív voltam a compliance közösség építésében is. Vallom, hogy a compliance közösség építésével kollektív hivatástudatot, elkötelezettséget is építünk magunkban és magunk körül. Fontos, hogy büszkék legyünk arra, hogy ezzel a területtel foglalkozunk, hogy értsük, érezzük, hogy annál a banknál, biztosítónál, vagy vállalatnál, ahol dolgozunk, ott mi egy nagyon fontos, egy elengedhetetlenül fontos láncszem vagyunk. Mi azok között vagyunk, akik azt biztosíthatják, hogy egy vállalat úgy tudjon versenyezni a piacon, hogy közben ne vállaljon olyan kockázatokat, amelyek a későbbi működését, vagy a jó hírnevét veszélyeztethetik.

Ősszel harmadik alkalommal, ismét megrendezésre került a BIB szervezésében a Compliance kertiparti. Ahogy mesélted az eseményen is, ti már sokkal korábban elkezdtétek ezt a rendezvénysorozatot. Mikor volt az első program, és kik voltak a résztvevők?

Az első alkalmat nagyjából 10 évvel ezelőtt rendeztük meg: Nagygyörgy Zsolt, Vajda Bertalan, még néhány kolléga és jómagam, kábé nyolcan-tízen. Jólesik az összehasonlítás, de a miénk kis szabadtéri összejövetel volt ahhoz képest, ami később a BIB szervezésében továbbfejlődött belőle, akár az érdeklődés, akár a volumen tekintetében. Gyönyörűen végig lehet követni, hogy honnan indultunk, hol tartunk, és, hogy merre tartunk, hiszen volt már olyan alkalom, amin több, mint százan vettünk részt.

A fejlődés az AML, compliance témájú képzéseink résztvevői számán is látszik. A legnépszerűbb képzéseink a témában a Képesített banki compliance és a Képesített pénzmosás- és terrorizmus finanszírozás elleni szakértő I. és II. kurzusaink, melyeket évente közel 100 résztvevő végez el. Minek köszönhetik ezek a képzések a népszerűségüket?

Hadd kezdjem a választ azzal, hogy erre én nagyon büszke vagyok. Úgy gondolom, hogy alapvetően három komponens határozza meg ezt a népszerűséget. Az első: a téma iránt egyre intenzívebb az érdeklődés, hiszen egyre nagyobb az üzleti és felügyeleti nyomás. A megfeleléshez kellenek a képzett szakemberek. Fontos fejlődni, információt gyűjteni, pallérozódni. Ez egy abszolút valós, egyre erősebb piaci igény. A második: a BIB. Azt látom, hogy a BIB olyan kereteket biztosít az oktatáshoz – legyen az az alkalmak szervezése, a hely biztosítása, bárminemű kérdés, probléma, nehézség megoldása – nekünk előadóknak és a hallgatóként részt vevő kollegáknak egyaránt, ami minden szempontból megfelelő. A harmadikat halkan és óvatosan mondom: remélem, hogy a személyemnek is van szerepe a dologban. Akik ismernek tudják, hogy sokat szereplő fickó vagyok, igyekszem mindenkinek mindig segíteni. A személyiségemből adódik az integratív viselkedés, ami vonzerő lehet akár a hallgatók, akár az oktatók felé, akik így szívesen eljönnek oktatni, és jobbnál jobb előadásokat tartani. Így aztán a siker mindenkié, és ezzel máris visszatértünk a közösségépítés fontosságához!

Nagyon köszönjük András! További sikereket és sokáig kitartó lendületet kívánunk neked!

A BIB Csapata