Olvassátok el interjúnkat Nagy Péterrel!

Nagy Péter Gábort, a Budapesti Értéktőzsde Értékesítési, Marketing és Kibocsátói Akvizíciók igazgatóját kérdeztük az ESG jelentőségéről, jelenlegi és várható hatásairól a magyar vállalati szektorban, illetve a BÉT ezzel kapcsolatos szerepvállalásáról.

A BÉT kiemelt céljai között szerepel az ESG befektetések támogatása és a fenntarthatósági szempontrendszer érvényesítése a vállalati stratégiákban. Ennek érdekében alkottátok meg az ESG Útmutatót, illetve került elindításra a Mentor Programotok zöldfinanszírozási tanácsadással és ESG képzéssel. Megosztanál ezekről pár gondolatot velünk?

Az ESG szempontrendszer vállalatok körében történő népszerűsítése, és a hozzá kapcsolódó edukáció egy rendkívül összetett feladatkör, amelyben a Budapesti Értéktőzsde hazai szinten pionír és vezető szerepet kíván betölteni. A BÉT ESG-hez kapcsolódó szolgáltatásai és segédletei azt a célt szolgálják, hogy ösztönözzék a vállalatokat a fenntarthatósági szempontok gyakorlati működésbe való beépítésére, és felkészítsék őket az ESG jelentéstételre. A 2021 márciusában publikált ESG Útmutató a fenntarthatósági célkitűzések eléréséhez nyújt támpontot a kibocsátók számára, az ESG kritériumok áttekintésével és a kritériumoknak való megfelelést segítő, konkrét javaslatokkal.

A Mentor Program keretein belül megvalósuló zöldfinanszírozási tanácsadás során a BÉT által akkreditált tanácsadók nyújtanak segítséget a vállalatok számára, majd a folyamat zárásaként a zöld kötvény kibocsátáshoz szükséges keretrendszer is kidolgozásra kerül. Az ESG képzés célja pedig az, hogy a hazai vállalatok minél szélesebb köre megismerkedjen az ESG témakörrel és a vele járó kihívásokkal.

Ti hogy látjátok, az ESG szempontok figyelembevétele milyen KKV kört fog érinteni? Csak a nagyobb, nemzetközi multiknak beszállítók mindennapjait fogja átalakítani, vagy szélesebb körben is meghatározó szemponttá válik a jövőben?

Mi úgy látjuk, hogy az ESG szempontok figyelembevétele a jövőben minden vállalat életében elkerülhetetlenné válik, nemcsak a beszállítókkal, hanem a finanszírozókkal, befektetőkkel és a vevőkkel való kapcsolatokban is meg fog jelenni. Így az ESG-kritériumoknak való megfelelés egyre inkább a versenyképesség mutatójává válik. Az ESG szempontok érvényesítése hatékonyabb üzletvitelt, gyorsabb reakcióidőt, a tőkevonzási képesség növekedését, jobb értékeltséget, erősebb brandértéket és hosszú távú rezilienciát eredményezhet, ezért erőteljesen befolyásolhatja a vállalati döntéshozást a cég tevékenységétől és méretétől függetlenül. A szabályozási környezet mind globálisan, mind magyar viszonylatban dinamikus fejlődésen ment keresztül az elmúlt pár év során, és míg kezdetekben inkább a nagyvállalatokat érintette, az ellátásilánc-rendszer összetettségéből kifolyólag a láncon lejjebb elhelyezkedő szereplőkre is egyre komolyabb befolyással van.

Mit gondolsz, hol állnak jelenleg a magyar KKV-k az ESG tudatosság szempontjából?

Általánosságban elmondható, hogy egyre nyitottabbak a hazai vállalkozások a fenntarthatósági szempontok megismerésére és a napi működésükbe, vagy akár a hosszú távú stratégiájukba való beépítésére. A BÉT-en jegyzett közepes méretű társaságok között több olyan is található, amelynél a tevékenységet tekintve fókuszban van az ESG-n belül hangsúlyos környezeti szempontrendszer, hiszen például megújuló energiával foglalkoznak.

Ezzel párhuzamosan a BÉT ESG edukációs programjai iránt is növekvő érdeklődést tapasztalunk. Az ESG szempontok hosszútávú működésbeli és finanszírozási versenyelőnyt, stabilan fejlődő vállalatokat eredményeznek. Ezt felismerve a befektetők is egyre inkább keresik a zöld befektetéseket – ez Magyarországon jelenleg elsősorban az ESG befektetési alapok, illetve a zöld kötvények keretében jelenik meg.

A Budapest Institute of Banking is (más intézményekkel egyetemben) akkreditált képzőintézményetek lett, melynek keretében térítésmentesen (de minimis keret terhére) vehetnek részt a KKV-k ESG oktatáson. Hogy látjátok az eddigi tapasztalatok alapján, mennyire mozdította meg ez a lehetőség a vállalatokat?

Az ESG szempontok előtérbe kerülésével azt tapasztaljuk, hogy a vállalatok is egyre inkább érdeklődnek az ehhez kapcsolódó képzések iránt. A kurzus az ESG alapelveinek, szemléletének megismeréséhez, valamint a lehetőségek és a kockázatok felméréséhez nyújt támpontot, ezért elsősorban kis- és középvállalkozások tulajdonosi és menedzsment rétegének javasolt a részvétel. Az képzés során – amelyre eddig több mint 100 cég adta be jelentkezését – gyakorlati és elméleti tanácsokkal is ellátjuk az érdekelt társaságokat az ESG-adaptációs lépéseket illetően.

Mit láttok, milyen a visszajelzés a BÉT ökoszisztémájában az ESG kihívások kezelése kapcsán? 

A vállalatok realizálták, hogy az ESG szempontrendszer beépítése elengedhetetlen eleme a versenyképes, hosszútávon fenntartható és nyereséges működésnek. A belső működés előnyei mellett az ESG elvárásoknak megfelelően működő cégek egyre népszerűbbek a befektetők körében, így külső finanszírozási formák tekintetében is előnybe kerülnek. Ezek a folyamatok globális és hazai szinten is egyre dominánsabbá válnak a vállalatok életében, ezért egyre többen döntenek a tevékenységük okozta társadalmi, környezeti és vezetői döntéshozatali folyamatok szisztematikus értékelése a nyilvános, átlátható jelentéstétel mellett. A Budapesti Értéktőzsde számára kiemelt fontosságú, hogy ezen az úton ne csak támogatást nyújtson, hanem vállalatként saját működésébe is minél mélyebben beépítse a fenntarthatósági elveket, ezzel példát mutatva a tőzsdei társaságok, illetve a hazai kkv-réteg számára.