Interjú olimpiai bajnok treasury oktatónkkal

Sportpályafutása után 1994-ben kezdte bankszakmai karrierjét. Két évtizedes banki pályafutása során treasury értékesítőként és bankközi devizakereskedőként dolgozott. Szakedzői és közgazdász diplomája mellett okleveles tréner és coach. Lassan húsz éve oktat; értékesítési, kommunikációs és konfliktuskezelési témakörökben tart előadásokat, workshopokat. Általános vezetőképzéssel, motivációs és kommunikációs ismeretátadással, valamint sportedzők és sportvezetők fejlesztésével is foglalkozik.

Mit keres a szöuli olimpia bajnoka a pénzügyek világában?

Huszonhárom éve fejeztem be az öttusázást. Talán még lehetett volna egy-két jó évem, de az egyik banktól akkor olyan ajánlatot kaptam, amely miatt érdemes volt leszállni a lóról. Persze akkor csak reménykedtem abban, hogy „bankárként” is ugyanolyan jól fogom magam érezni bőrömben, mint korábban. Az elmúlt évek aztán bebizonyították, jól döntöttem.

Az öttusa után treasury, azért ez nem hétköznapi váltás…  

Amikor a TF-en államvizsgáztam, már éreztem, hogy változni fog a világ. Ezért jelentkeztem a Külkerre, a diplomaszerzés után pedig szinte azonnal jött az a lehetőség. Nyolc hónap alatt végigjártam minden részleget, utána maradtam a treasury-osztályon. Tetszett, hogy emberekkel foglalkozhattam, hogy pillanatok alatt kellett döntenem. Régebben egy jó úszóeredmény, akkor pedig az elégedett ügyfél öröme esett jól.

Hogyan lett a mezítlábas melbourne-i világbajnok, majd öltönyös bankár végül kockásinges coach, oktató?

Melbourne-ben féltávnál valóban elhagytam a cipőmet, a bokáig érő sárba ragadt. Akkor tizedmásodperc alatt kellett döntenem, hogy megkeresem és felveszem, vagy futok tovább. Sztarosztyin ott lihegett a nyomomban, ha megállok, oda az öt másodperces előnyöm. Futottam hát tovább és így is sikerült nyernem. Hittem magamban, nem pánikoltam. Az ilyen sportban és később a pénzügyi válság éveiben a banki ügyfelekkel szerzett élmények miatt tudok segíteni másoknak. Az öttusában eltöltött húszegynéhány év, és a közel ugyanennyi bankszakmai pályafutás rengeteg tapasztalattal gazdagított a stresszkezelés, az önmotiváció, a céltudatosság, a rugalmas következetesség terén egyénileg és csapatban egyaránt. Olimpia vagy üzleti kihívások, mindegy. Megtanultam miként lehet alkalmazni a sport és az üzleti élet tapasztalatait, a Budapest Institute of Banking kurzusain is ezeket akarom minél több embernek átadni.