Hogyan hat a technológiai fejlődés a pénzpiacokra?

Dr. Mark Esposito, PhD a Harvard Egyetem professzora, ahol rendszer szintű gondolkodást és komplexitást, gazdasági stratégiát és üzletet tanít, valamint számos kutatása jelent meg olyan prominens felületeken, mint a The Guardian, vagy a World Economic Forum. Mellette aktív vállalkozó, társalapítója a Nexus FrontierTech-nek, mely mesterséges intelligencia megoldásokkal támogatja ügyfeleit, 2016-ban felkerült a Thinkers50 “Radar” listájába, a világ 30 legjelentősebb üzleti gondolkodója közé, akit a technológiai fejlődés és tőkepiaci aspektusairól kérdeztük.

Hogyan változtatja meg a technológia a tőkepiacokat?

A tőkepiacok már jó ideje csak algoritmusok függvényei, nagyon kevés emberi interakcióra van szükség a napi funkciók ellátásához, és egyre nagyobb kapacitással vesznek részt a számítógépek a részvények kereskedelmében. A tőkepiacok már elég korán elfogadták az online kereskedést, amely mára referencia gyakorlattá vált, vagyis amikor a kereskedésre hivatkozunk, online kereskedésre gondolunk. Ma nincs olyan tőzsde, amely nem lenne egyben technológiai eszköz, szolgáltatás is.

Mik a legfőbb mozgatórugói és legnagyobb kihívásai a technológiai innovációnak?

A fő mozgatórugók az iparági szabályozások, valamint a tőkepiac jobb és összehangoltabb kiberbiztonsági reagálásának szükségessége. Mozgatórugó még néhány, a digitális átalakulás általános folyamatának részeként a tőkepiacokba integrált nyílt forráskódú technológia megfizethetővé tétele is. A kihívások a technológia előállításának korlátaihoz kapcsolódnak, és az érzékeny információk kezelésének kérdéseivel– mint például az adatvédelemmel, vagy a határokon átnyúló szabályozásokkal – is összefüggenek.

Hogyan definiálja újra a mesterséges intelligencia a pénzügyi szolgáltató vállalatok működését?

A mesterséges intelligenciát elsősorban prediktív elemzésre használják, és a piacokat úgy tervezték, hogy mindenfajta jóslatot megkérdőjelezzenek. Amikor a mesterséges intelligencia bemutatja a befektetők, vagy bármely pénzügyi szektor számára a lehetséges forgatókönyveket, egyben kiváló opciókat is kínál számukra, tekintettel az előrejelzések növekvő pontosságára.

Hogyan befolyásolja a mesterséges intelligencia a pénzügyi munkaerőpiacot?

A mesterséges intelligencia meghatározza a pénzügyi munkaerőpiacot, különösen a TechFin (a FinTech megújult változata) térnyerése és a pénzügyi közösségek igényei által, amelyek egyre inkább a technológiák szisztematikus felhasználása felé mozdultak el, ezzel is elősegítve az iparág reakcióképességét. Vannak más jellegű változások is: sok adatkutató helyezkedik el pénzügyi intézményekben, amelyek aztán teljes értékű technológiai vállalkozásokká válnak.