Nemzetközi oktatási program a fizetési rendszerekről

A pénzkezelés módja folyamatosan változik, így elengedhetetlen, hogy megismerkedjünk a jövő fizetési lehetőségeivel!

A fizetés módok az emberi civilizáció kezdete óta folyamatos fejlődésen mennek keresztül – barter kereskedelemtől, pénzérme feltalálásán, bankjegy és a könyvelés bevezetésén át a bankjegykiadó automatákig és az internetes bankolásig. A különböző fizetési módok lehetővé teszik a világszintű értékcsere lebonyolítását.

Az utóbbi évek fizetési rendszerekben végbement átalakulása jelentős hatással volt a pénzügyi szektorra.

2020 decemberében a CFTE-vel közösen a Budapest Institute of Banking létrehozott egy olyan forradalmian új digitális pénzügyi kurzust, amelynek révén a pénzügyi szakemberek átfogó és innovatív ismeretekhez juthatnak a fizetési mechanizmusok témakörében. A Payments in Digital Finance specializáció lehetőséget ad, hogy jobban megismerje és megvizsgálja, milyen rendkívüli ütemben és hogyan alakítja át a pénzforgalmi területet a gyorsan változó technológiai helyzet.

A technológia, szabályozói szervek, digitális innováció és a közpolitika vezetői összefogtak, hogy együtt megalkossák a 6 rövid modulból álló kurzust, mely az új digitális pénzforgalom minden aspektusát lefedi. Az iparág legjobb szakértői útmutatásával mély és átfogó ismeretekkel gazdagodhat a pénzforgalom múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A PiDF program teljesen online formában került összeállításra, melyek önállóan, illetve együtt is elvégezhetők. A kurzus bemutatja a fizetési szolgáltatások evolúcióját, illetve a rendszer alapját, és összefüggéseit, továbbá feltárja a szabályozói oldal jelentőségét és eszköztárát, valamint számba veszi az új technológiákat és az innovatív üzleti modelleket, illetve lehetséges kimeneteleket ad a fizetési piac digitális transzformációjára. Példaként megjelenik a tananyagban a magyar azonnali fizetés is. A tananyaghoz 5 témavezető, valamint további 25 szakértő adta tudását. Az előadók 4 különböző kontinensről, illetve a fizetési piac legkülönbözőbb szegmenseiből (pénzpiaci szolgáltatók, szabályozó hatóságok, innovatív platformok) lettek kiválogatva, biztosítva ezáltal a témakör teljes lefedettségét.

„A fizetési rendszerekben, pénzforgalomban elképesztő mértékű innováció zajlik, ami a pénzügyi rendszert és magát a gazdaságot is átformálja. Itt tudnak szinte semmiből világsikert elérni fintech-ek miközben a játékot, játékterepet megváltoztató áttörések egyaránt jöhetnek Londonból, Kambodzsából, vagy épp a kínai elektronikus kereskedelemből. Mindez hazánk számára is hatalmas lehetőség, ahol az MNB élen jár az innováció felkarolásában. A most indult oktatási program a lehetőségek kiaknázásban segít” nyilatkozta Fábián Gergely, a BIB vezérigazgatója.