Interjú a BIB x ESCP nyári egyetem képzés vezetőjével

Az ingatlanpiac kifejezetten versenyképes, ugyanakkor rendkívül sajátos befektetési terep. Ismeretéhez sokoldalú és komplex tudásra van szükség, amelyre a BIB és az ESCP Business School közös nyári egyetemén szert tehet. A képzés vezetőjével, Jaime Luque professzorral beszélgettünk ingatlanfinanszírozásról és -befektetésről, valamint a magáról a nyári egyetemről.

Igaz, hogy ingatlanba fektetni mindig jó ötlet?

Az ingatlanba történő befektetés lehet jó és nem olyan jó. Mint mindig, a befektetés sikere az eszköz teljesítményétől függ. Jó időkben az eszközök jól működnek és értékük növekszik. Válság idején az eszközök értéke zuhan. Az ingatlannak azonban egyedi tulajdonságai vannak, amelyek miatt érdemes portfólióban tartani. Az ingatlan jó fedezeti tényező az infláció ellen, és általában menedékként szolgálhat válsághelyzetben is (kivéve a 2008-as nagy pénzügyi válságot, amikor a házakat túlzott tőkeáttétellel vásárolták meg). Ezenkívül teret kínál az élet és a munka számára. A sikeres ingatlanbefektetés három varázsszava: az elhelyezkedés, az elhelyezkedés és az elhelyezkedés.

Milyen előnyei és hátrányai vannak az ingatlanbefektetéseknek?

Az ingatlanbefektetés jellegéből adódóan nehéz, ám munkaerő-gazdálkodási és menedzsment szempontból könnyű, ami azt jelenti, hogy értéke inkább az eszközökhöz kötődik, semmint emberi vagy szellemi tőkéhez. Ezenkívül az ingatlanokra és a tulajdonjogokra vonatkozó törvények megkönnyítik a projekt szintű finanszírozást. Az ingatlanbefektetési ügyletek nagy részét továbbra is kis, helyi vállalkozók és magánszemélyek végzik.

Hogyan befolyásolja finanszírozás az ingatlanpiacot?

Az ingatlanvagyon rendkívül alkalmas hitelfedezethez és más típusú projekt szintű finanszírozáshoz, mivel egyszerű és átlátható tárgyi eszköz. Ha a külső befektetőknek nincs közvetlen irányítási joga vagy szakértelme, a projekt szintű finanszírozás sokkal kényelmesebb módszer, mivel jobban átláthatják a történéseket. Makrogazdasági szinten fontos figyelemmel kísérni a tőkeáttétel mértékét az ingatlanszektorban. Ha a tőkeáttétel túlzott, a gazdaságot érintő legkisebb negatív sokk is nemteljesítést okozhat és a gazdaság recesszióba kerül.

Mit takarnak pontosan az ingatlanfinanszírozás és -befektetés fogalmak?

Az ingatlanfinanszírozás különféle típusú jelzálogkölcsönök tervezésével és modellezésével foglalkozik az ingatlan megszerzésének finanszírozása céljából. Példák a jelzálogkölcsönökre a csak kamattörlesztéses, az állandó fizetésű, az állandó amortizációjú és a változó kamatozású jelzálog. Az ingatlanbefektetések pedig inkább az ingatlanvagyon tőkeszerkezetének modellezéséről szólnak. A tőkeszerkezetek általában összetettek, és magukba foglalják az előresorolt, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat, a Mezzanine adósságot, az előnyben részesített tőkét, a tőkepartnerek befektetéseit és a vállalkozói partner tőkéjét. Mindegyiknek megvan a saját cash flow-ja és hozama. Az öt napos Summer School alatt megtanítjuk a hallgatókat, hogyan kell ezeket a beruházásokat egyetlen Excel-táblába helyezni, és melléjük rendelni a megfelelő cash flow-t.

Rátérve a kurzusra, hogyan jellemezné a BIB és az ESCP eddigi együttműködését?

Az ESCP Business School és a Budapest Institute of Banking (BIB) hosszú távú, sikeres együttműködésének célja, hogy a legmagasabb szintű oktatást nyújtsa Közép- és Kelet-Európában az ingatlanok területén. Az ESCP-BIB Summer School in Real Estate kivételes lehetőséget jelent a szakemberek számára, hogy elmélyítsék ismereteiket és módszereiket az ingatlanfinanszírozás és -befektetések területén. A nyári iskola lehetőséget nyújt a hallgatók számára, hogy találkozzanak a közép-kelet-európai ingatlanszektor vezetőivel és szakértőivel. Az első tanfolyam 2019 júniusában annyira sikeres volt, hogy több mint 20 különböző nemzetiségű hallgató vett részt rajta szerte Európából. A célunk az, hogy Európában és azon túl is a legrangosabb és legismertebb ingatlannal kapcsolatos nyári iskolát hozzuk létre.

Azok számára, akiket érdekel az ingatlanfinanszírozás és -befektetés, milyen munkalehetőségek nyitottak?

  • Általános munkakörök: értékelő elemző (Valuation Analyst), fejlesztő elemző (Development Analyst), ingatlan Big Data elemző (Real Estate Big Data Analyst), ingatlanbefektetési menedzser, jelzálogközvetítő.
  • Iparágak, ahol elhelyezkedhetnek: intézményi befektetők és befektetési alapok, tanácsadó cégek, ingatlanszolgáltató cégek, befektetési bankok, ingatlanfejlesztő cégek

Elsősorban kinek ajánlja a kurzus elvégzését?

  • Egyetemi végzettséggel rendelkezőknek, akik az ingatlanfinanszírozás területén további képzéseket fontolgatnak, vagy akiket szakmailag érdekel az ingatlanpiac.
  • Szakembereknek MBA vagy más mesterfokozattal, akik készek előremozdítani vagy megváltoztatni karrierjüket.
  • Mester- és MBA hallgatóknak, akiknek a tantervhez illeszkedő extra képzésekre van szükségük.