CFA Institute Investment Research Challenge a BIB támogatásával

A CFA Institute Investment Research Challenge versenyt, a CFA programot is szervező amerikai CFA Institute jegyzi. A globális versenyt először helyi szinten önkéntes alapon a CFA-egyesületek bonyolítják le. A budapesti fordulón Magyarország, Szerbia és Horvátország nyolc egyetemének tíz csapata vett részt,  melyet szoros versenyben végül a University of Belgrade csapata (a fotón Aleksandar Veselinović, Nikola Vujić, Nevena Aleksić és Đorđe Marjanović) nyert. Áprilisban Dublinban így ők mérkőzhetnek meg az EMEA-régió győzteseivel, s a regionális döntő nyertese juthat majd a globális döntőbe, amit Kuala Lumpurban tartanak.

A versenyen az egyetemi hallgatóknak egy tőzsdén jegyzett vállalatot kellett vizsgálniuk, majd az elemzéseket szakmai zsűri előtt elő is kellett adniuk. Az idei versenytéma a 2017-ben Budapestre bevezetett Waberers’ International volt. A diákoknak lehetőségük volt betekinteni a tőzsdei részvényelemző munkába, elleshették a szakma fortélyait, megismerkedhetnek az elemzett cég vezetőivel, kérdéseket tehettek fel nekik és az iparági elemzőknek.

A budapesti forduló zsűriének tagja volt Fábián Gergely, a Budapest Institute of Banking vezérigazgatója is. Idén világszerte 1075 egyetem nevezett a versenybe, a budapesti verseny szervezője a CFA Society Hungary volt.

A Chartered Financial Analyst (CFA) diploma

A Chartered Financial Analyst (CFA) diploma a befektetéselemzői területen nemzetközileg akkreditált diplomaprogram. A CFA-képzés az Egyesült Államokból indult még az 1960-as években, majd az angolszász területek után a világ többi részén is elterjedt, így az európai és ázsiai pénzügyi központokban is ezt a diplomát tartják irányadónak. A CFA-t elsősorban az angolszász piacokra fejlesztették ki, emiatt ezen országok pénzügyi piacainak gyakorlata, jogi háttere és etikai normái alapján alakították ki a képzési programot. A CFA Institute tagszervezetei 57 országban vannak jelen a világban, és több mint 89 ezren rendelkeznek CFA diplomával. A képesítés megszerzésének alapfeltétele a szakirányú egyetemi diploma és legalább 4 év szakmai tapasztalat. Az angol nyelvű vizsga három írásbeli részből áll, melyre évente egy-két alkalom kínálkozik. A jelöltek a vizsgára történő jelentkezést követően az egyéni felkészüléshez megkapják az aktuális tematikát, de számos képző intézmény szervez CFA vizsgafelkészítő tanfolyamot.