Rövid interjú a legjobb előadónak választott és a legmagasabb tetszésindexű kurzusunk oktatójával

Bácsfalvi András

Banki és vállalati tapasztalattal egyaránt rendelkező közgazdász-szociológus. 2013 és 2016 között az Eximbank és a MEHIB compliance igazgatója, jelenleg az MKB Bank Compliance Igazgatóságának vezetője. A Magyar Bankszövetség compliance, illetve pénzmosás elleni munkacsoportjának tagja; 2016 júliusa óta a pénzmosás elleni munkacsoport elnöke és a szankciókkal, korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos aktualitások témafelelőse. 2016 óta tagja a pénzmosás elleni szakértők nemzetközi szervezetének (ACAMS) is. A BIB megalakulása óta a compliace és AML témájú kurzusok rendszeres előadója.

A kétezres éves elején, többéves külföldi vállalati és pénzintézeti gyakorlattal a háta mögött döntött úgy, hogy a trendekkel ellentétben itthon próbál szerencsét. A sokadik állásinterjú után egy családi vendégség kapcsán aztán megkérdezték tőle, érdekelné-e az egyik rendvédelmi szervnél pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni feladatokkal foglalkozni. Bácsfalvi András ma már az MKB Bank compliance igazgatója.

Igazi mélyvíz volt, rengeteg tanulnivalóval, amiket később a kereskedelmi bankok világában persze jól lehetett hasznosítani – érzékelteti a „csak abból lehet kivenni, amit beletettél” örök igazságát. Ezután az Eximbanknál és a MEHIB-nél compliance vezetői feladatok jöttek, majd 2016-tól az MKB Bank, ahol jelenleg is dolgozom. 

Úgy hat évvel ezelőtt, egy amszterdami konferencián egy ír előadót látva, hallva jöttem rá először, hogy ezt az amúgy száraz, jogszabályokkal teletűzdelt AML (Anti Money Laundering) témakört, hogyan kell, illetve lehet a hallgatóság számára élvezetessé tenni. Annyira erős volt az inspiráció, hogy ott menten elhatároztam, hogy hasonló szintre szeretnék eljutni tudásban és tudásátadásban egyaránt. 

Amikor már elegendő szakmai muníciót szedtem magamra meglehetősen céltudatosan kezdem el kutatni a lehetőségeket. Elég szerénytelenül először azt gondoltam, hogy az addig magamra szedett előadói képesség elegendő lesz, de rögtön az első éles helyzetnél kiderült, hogy a „társaság nagydumás központi figurája” szint nem elegendő ehhez a feladathoz. Rá kellett jönnöm, hogy rettenetesen izgulok a pulpituson, hogy nagyon kevés a valódi előadói tapasztalatom és rossz színész vagyok ahhoz, hogy magabiztosan improvizáljak. A drukk – bár talán már kevésbé látszik – a mai napig megmaradt, és túl a kétszázadik előadói szereplésemen is komoly előkészületek kellenek ahhoz, hogy a szakmaiság maximálisan rendben legyen és hogy emiatt magabiztos legyek. A sztorik és poénok helyét és idejét is igyekszem alaposan átgondolni, hogy a legmegfelelőbb környezetben hangozzanak el. 

Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a szakmai tartalom naprakész legyen. Nincsenek konzerv anyagaim, legalábbis olyan nincs, ami régóta porosodna. Kéthetente minden slideot, információt kínos alapossággal átnézek és aktualizálok. Ehhez elsősorban a nemzetközi szakmai szervezetektől, a külföldi és hazai szakmai intézményi kapcsolatrendszerből és személyes ismeretségekből rendszeresen érkező információk adják a muníciót. Ha mód van rá, az elkészült konferenciavideókból visszanézem magam és igyekszem tanulni a hibáimból. Ha csak tehetem, az előadókollégákat is mindig meghallgatom, hogy ellessem a másoknál bevált fogásokat. Rendszeresen bújom a videómegosztó oldalakat is, tudatosan keresem az éppen aktuális témakörhöz illő szellemesen manipulatív és képzettársító anyagokat, hogy lazítani tudjam a hallgatókra zúduló szakmai információcunamit.

Andrást ma már nem csak itthonról találják meg az előadói felkérések, egyre gyakrabban hívják külföldi konferenciákra, szakmai rendezvényekre. Legutóbb Isztambulban egy többnapos rendezvényen cégvezetők előtt AML-témában adott elő. A végén odalépett hozzá az egyik török nagyvállalat vezérigazgatója, akit a legfrissebb nemzetközi pénzmosásszabályok ugyan nemigen érdekeltek, de a legélvezetesebb előadásért mindenképpen gratulálni akart. Ebben az évben a BIB kurzushallgatói is a nevéhez kötötték az egyik legjobb és leghasznosabb előadást.


Vajda Bertalan

Közgazdász diplomáját a Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzintézet szakirányán szerezte, majd a BME Gazdaságtudományi Karán szerzett MBA képesítést. Az Unicredit Bank munkatársa, majd a Magyar Fejlesztési Bankban a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás megelőzéséért felelős munkatárs, 2014-től a bank compliance szakértője. 2016-tól vezeti a Magyar Nemzeti Bank pénzmosás vizsgálati osztályát és felel a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás megelőzésével, a pénzügyi, illetve vagyoni korlátozóintézkedések végrehajtásával kapcsolatos modern szabályozói környezet kialakításáért. Tagja az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottságának (Moneyval), az Európai Bizottság pénzmosás elleni szakértői munkacsoportjának (EGMLTF), valamint az Európai Felügyeleti Hatóságok Pénzmosás elleni állandó bizottságának (ESA JC AMLC) is.

Alapelvem, hogy ha belevágok valamibe, azt a maximális odaadással teszem. Függetlenül attól, hogy egy hitelintézetnél a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás megelőzése területén dolgoztam, vagy Angliában, egy étterem konyháján szakácsként, mindig fontosnak tartottam, hogy a legjobbat hozzam ki magamból. Általában arra törekedtem, hogy a környezetemet is erre sarkalljam – avat be életfilozófiájába Vajda Bertalan, aki a Magyar Nemzeti Bankban, a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás megelőzésével kapcsolatos felügyeleti terület vezetőjeként is ezt követi. 

Az utóbbi időben a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni küzdelemben (AML/CFT) rendkívül fontossá vált, hogy ne csak a jogszabály szövegének feleljünk meg, hanem maximális hatékonyságra törekedjük. Nem elég, ha szabályzataink rendben vannak, ennél sokkal több kell: az intézményeknek saját kockázataikat alaposan felmérve kell kialakítaniuk és testre szabniuk belső működési modelljüket. Ez a cél lebeg a szemünk előtt a BIB kurzusain. Nem csak száraz tananyagot adunk át, hanem az interaktív, többek között szituációs játékokat is tartalmazó képzéssel a gyakorlatban jól alkalmazható, hatékony tudást adunk át. 

A recept jól működik, mert a szakma berkein belül dolgozó kollégák mellett több olyan hallgatója is volt a képzésnek, akinek korábban teljesen ismeretlen volt az AML/CFT terület, de látva az elmúlt időszak növekvő munkaerőkeresletét, úgy döntött, hogy átképzi magát.

Az elmúlt évek nemzetközi bankbotrányai arra is rávilágítottak, hogy az AML/CFT kapcsán fennálló nemzetközi és hazai elvárások betartása az intézményi reputáció megőrzésének kulcsa. Ennek felismerése pedig lassan, de biztosan a magyar piacon is változásokat hoz: a szolgáltatók, főként a hitelintézetek, egyre több szakembert keresnek erre a területre. A szakmai utánpótlás érdekében fontosnak tartom, hogy az elmúlt években felhalmozott tudást a szakma iránt érdeklődő fiatalabb generációnak is átadjam.

Bertalan a Budapest Institute of Banking AML/CFT szakértő képzésének egyik ötletgazdája. Nem csak a BIB kurzusain, hanem sok más fórumokon, konferencián és egyetemi előadáson is népszerűsíti a szakterület fontosságát. Bertalan az elmúlt években azon dolgozott a csapatával, hogy javítsa a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás elleni küzdelem kultúráját a pénzügyi intézményeknél.

Feladatunk, hogy az ellenőrzések végrehajtása mellett egyértelmű elvárásokat és világos szakmai irányt mutassunk a felügyeletünk alatt álló intézmények számára – mondja. A szigorú számonkérés is csak akkor lehetséges, ha minden szereplőnek egyértelműek a „játékszabályok”, melyek megértésének egyik hatékony formája lehet, ha valaki elvégzi a BIB pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni szakértői képzését!