Brókerképzés csak a BIB-től!

A brókerszakma körül sok a misztikum. A hollywoodi filmek tőzsdemágusai, az üvegfalú felhőkarcolók, a méregdrága sportkocsik és vaskos bankszámlák vonzó díszletek, de ezekből a szakmát megismerni, megtanulni csak annyira lehet, mint egy westernfilmből lovagolni.

Egy biztos, a brókerek munkanapja zsúfolt, a feladat folyamatos készenlétet, állandó koncentrációt, nyitottságot és tájékozottságot igényel. A napi munkaidő csak a hivatalos papírokban 8-9 óra, mert az online jelenlét korában hajnalban már a telefonjukon figyelik az ázsiai tőzsdék grafikonjait, de még lefekvés előtt az amerikai kontinens legfrissebb piaci információira is vetnek néhány pillantást. A stressz arányos a rájuk háruló felelősséggel, de a változatos munka, a fejlődési lehetőség, a mozgalmas környezet és az elérhető juttatások ezt igyekeznek kompenzálni.

A brókerré váláshoz persze végig kell járni a szakmai ranglétrát. A pályakezdők között legtöbben közgazdászok, de akad vegyész, fizikus vagy jogász is. A kereskedőházaknál vagy brókercégeknél juniorként az ügyfélszerzés az elsődleges feladat, aztán jön az értékesítő, majd segédüzletkötő pozíció; és csak ezek után, egy komplex, jogi, tőzsdei, matematikai és közgazdasági ismeretekből álló tőzsdei szakvizsga után válhat valaki ténylegesen brókerré.
A szakvizsgára leghatékonyabban szervezett formában lehet felkészülni. Vizsgát és a komplex felkészítő tanfolyamot kizárólag a Budapesti Értéktőzsde oktatási cége, a BIB szervez. A szeptembertől májusig tartó 120 órás felkészítő tanfolyam az értékpapírpiac jogi és közgazdasági alapjaitól négy modulon keresztül jut el a tőzsde elméleti és gyakorlati működéséig.

A tőzsdei tevékenységre vonatkozó általános szabályokat, a kereskedőkre és kibocsátókra vonatkozó jogokat és kötelezettségeket a tőzsde szabályzatban határozza meg. Ez a szabályzat rendelkezik a tőzsdei üzletkötők vizsgakövetelményeiről is. Eszerint a részvény, hitelpapír szekciókban csak a tőzsdei szakvizsga felel meg a tőzsdei üzletkötők számára előírt vizsgakövetelményeknek.

A tanfolyam tematikája a Tőzsdei Szakvizsga előírt tananyagát követi, így hatékony felkészülést jelent az eredményes vizsgához. A vizsgafelkészítő azoknak is hasznos, akik befektetőként alaposabb ismereteket akarnak szerezni, és azoknak is, akiknek egy minidiploma értékű szakvizsga még hiányzik a CV-jében.

A Budapest Institute of Banking működése átfogó pénzpiaci továbbképzési koncepción alapszik. A piaci stabilitás és a versenyképesség-növelés érdekében magas színvonalú, élményalapú oktatást és gyakorlatorientált kurzusokat kínál.