A hatékony döntések receptje

A kifinomult számítástechnikai eszközök alkalmazása fokozza, de nem helyettesítheti az emberi adaptív döntéshozatali folyamatokat – mondta Markus Schuller, a BIB oktatója.

Hogyan jellemezné a VUCA tényeit ebben az iparágban, és hogyan alkalmazhatók a tanfolyamok ezekre alapozva?

A VUCA (volatility, uncertainty, complexity and ambiguity) gyakran az új technológiákkal összefüggésben tárgyalják, miközben figyelmen kívül hagyják, hogy a többértelműség tolerancia kulcsa bennünk rejlik. Az olyan kulcsszavak, mint az AI, a Fintech, a gépi tanulás mind-mind az eddigi, viszonylag naiv megoldásokra utalnak. Nincs rövidebb út az egyéni döntéshozók felhatalmazásához.

A kifinomult számítástechnikai eszközök alkalmazása segíti, de nem helyettesítheti teljesen az emberi adaptív döntéshozatali folyamatokat, hacsak nincs bizonytalanság. A digitális technológia és az emberi döntéshozatali viselkedés mély és közvetlen megértésének kombinálásával válnak a döntések hatásossá.

Tanfolyamaink lehetővé teszik a résztvevők számára, hogy integrálják mindkettőt, hogyan használhatják a számítástechnikai eszközöket a racionális döntéshozatal érdekében.

Milyen életszerű példák vannak a hatékony tudásmenedzsment technikájára?

Ez azzal kezdődik, hogy egy profi befektető hogyan osztja fel a napját reggel, azzal folytatódik, hogy mikorra ütemezi a befektetési bizottságokat, hogyan konfigurálja a befektetési csapatokat a kognitív sokszínűség maximalizálása érdekében, hogyan dokumentál a befektetési folyamat során a tanulási tapasztalat maximalizálásához, és azzal végződik, hogyan ösztönzi a professzionális piaci szereplőket, hogy a legjobban kihasználják a piaci szerepvállalásukat.

A pénzügyi innováció új pénzügyi eszközök, valamint új pénzügyi technológiák, intézmények és piacok létrehozását jelenti. Ide tartoznak a fedezeti alapok, a magántulajdonú részvények, az időjárási derivatívák, a lakossági strukturált termékek, a tőzsdén kereskedett alapok stb… Hogyan tudnak a Panthera-tanfolyamok ténylegesen segíteni a közép-kelet-európai régió pénzügyi szakembereinek?

1950 óta nem sok pénzügyi innovációt láttunk. Gyakran, amit innovatívnak neveztek, többnyire csak ugyanazt ismételte meg.  Az innováción alapuló specializáció kritikus és kreatív gondolkodást igényel a professzionális befektetési folyamat értékláncában azért, hogy jobb döntéseket hozhassunk a bizonytalan és összetett környezetben. Ez a folyamat elkerülhetetlenül személyessé válik. A résztvevők első kézből tapasztalhatják meg, hogyan lehet felismerni az álinnováció jeleit, és hogyan lehet az innovatív megoldások felismerésére és/vagy kidolgozására összpontosítani.

Miért releváns ez a közép- és kelet-európai pénzügyi szakemberek és vezetők számára?

Minden egyes közép-kelet-európai ország számára döntő fontosságú a kifinomult piaci szereplők egy kritikus száma. Ezért, ha más pénzügyi központok valódi innovációja által inspirálódnak, miközben saját innovatív megoldásaikat a helyi tudáshoz való sajátos hozzáférésük alapján fejlesztik ki, tartós komparatív előnyhöz jutnak.

Ez nem csupán versenyelőny, hanem egyben túlélési stratégia is.

Mivel a Budapest Institute of Banking a magyar és a regionális tőkepiacok középpontjában működik, továbbra is kulcsfontosságú törekvés és felelősség, hogy a lehető legjobb vezetői képzést nyújtsa a piaci szereplők számára. Örülünk és megtisztelve érezzük magunkat, hogy minket választottak ki arra, hogy hozzájáruljunk e lenyűgöző ország professzionális tőkepiaci szereplőinek folyamatos továbbképzési folyamatához.